Amsterdam zaterdag 28 januari 2023
HOME     MENU     AGENDA   DE WC DEUR POëZIESLAG INSCHRIJVEN CONTACT

TERUG


Vandaag doen we voor het eerst een live-verslag van de Festina Lente Poezieslag. Dat is nieuw.
Wellicht wordt het leuk.
Het scheelt iedereen in elk geval een hoop tijd, want het staat dezelfde avond (nacht) al ‘online’.
Mocht het een succes zijn, gaan we ermee door.


Poëzieslag April 2009, 11e seizoen (live)

Vanavond hebben we  Sven Ariaans & Nora, Simon Vinkenoog & Edith, Pim  te Bokkel in de jury, met Sander Meij als presentator. Die Sander was een uurtje geleden nog te zien in De Wereld Draait Door. Als dichtend topkok. Van Komrij mocht hij blijven en zo was het. Maar dat maakt Sander niet uit; hij staat nu hier en hij heeft er weer eens geen zin in. Dat heeft ‘ie nooit, dus trek het je niet aan. Het is een pose, een houding; het lijkt bijna op een gebaar, maar dat is het niet. Het is een doodnormale kok in Amsterdam en doodnormale koks in Amsterdam zijn zo.

21:30  – We gaan beginnen!

21:31  –  Sander doet de huishoudelijke mededelingen. ‘Drinken dient buiten gezeten te geschieden’, zegt hij.

21:35 EERSTE RONDE: Xander v/d Drift, Freek Vielen, Ellen Deckwitz, Dick Keulemans, Jim Keulemans, Wieteke Koolhof en  Emma Burns doen mee.

21:38  –  Xander v/d Drift. ’15 minuten beroemd –de ondergrens’, ‘in de tuin trilt de kabouter kapot’, zijn wat zinnen, maar het maakt weinig indruk. Vorige keer was hij geloof ik iets scherper. Misschien lag dat aan mij? Nee: hij gaat ‘op zoek naar turquooise wolken terwijl hij de freerecordshop in loopt’.

21:42 – Ik zit op een beeldschoon meisje, volgens Sander, en ik doe iets geheimzinnigs met Internet. Nu weet iedereen het.

21:44 – Freek Vielen. ‘Het Internet ligt plat’, ‘waar is dat Internet gebleven?’, zegt hij en daar kan ik ‘em toevallig antwoord op geven, maar van die winterjas weet ik niks.  “Alles is even ver, dus jij het absolute middelpunt”, zegt Freek. ‘Nou, dan kan het Internet niet ver weg zijn’, zegt iemand achter mij.

21:47  –  Ellen Deckwitz. Daarom is Boris de Jong hier natuurlijk! ‘Of het was de brocolli-schotel van gisteravond, echt zeker weten doe je het nooit’, zegt Ellen. ‘Is er iemand die Berend heet?’ vraagt ze, maar niemand zegt iets.

21:51 – Er vallen buiten 2 fietsen om.

21:53 – Dick Keulemans komt op. Dick is de zoon van Jim. Jim moet na Dick, maar Dick neemt vast wraak. Althans, daar doet ‘ie zijn best voor. ‘Mag ik je spiderman zijn, dan vang ik je in mijn web’ leest hij voor uit zijn telefoon. Wat? Yup; Tis een moderne avond en de poezie is vanaf vandaag weer helemaal up-to-date.
“Ik hou van jou, teringlijer.”
Dank je wel, Dick.

21:56 – Pauze.

"Doe je dat tegelijk; schrijven en luisteren?".
-Ja.
"En staat het dan echt meteen op Internet?".
- Ja, kijk maar.
"Wow! Dus ik kan de volgende keer gewoon thuisblijven!"
...

Shit.

22:12  – Jim Keulemans begint over zijn leeftijd (85) en zegt vast dat het daarom bij hem geen smsjes zijn. Dat zijn het inderdaad niet: ‘de ogen van zijn kleinkind spatten blijheid’, ‘de aangeboren onschuld waaraan geknaagt wordt door de trage tanden van vergankelijkheid’... Misschien heeft Jim het over taal?

22:16 – Wieteke Koolhof. ‘Had je maar iets te verliezen, zette je woordeloos je zinnen uiteen’, ‘ik ben zo inhoudsdoof geworden’. Het meisje tegenover me heeft de hik. ‘Het geeft niet dat je wijn verspilt.’

22:20 – Emma Burns. ‘Als ik alle plaatjes van de gaatjes bekijk’, ‘restjes ex’, ‘het geeft niet’.
‘Emma is er inhoudelijk op vooruit gegaan’, zegt de jongen achter me. Dat klopt; ze is zelfs haar adem eventjes voorbij. ‘Nu dus niet vragen wat er is’, zegt Emma mooi.

22:26 – Pauze/juryberaad.

22:35 – Ik hoor iemand van de jury zeggen dat de vrouwen heel goed zijn. Iemand anders zegt dat er voor de goede orde ook een man naar de 2e ronde moet. Dit ivm discriminatie enzo. 'Poezie discrimineert toch niet?' zegt het jurylid.

22:41 – Iedereen rookt.

22:44 – We beginnen weer.

22:45 – Toch niet.

22:50 – HALVE FINALE! Ellen Deckwitz, Wieteke Koolhof, Emma Burns, Xander v/d Drift  zijn door.

22:52 – Ellen Deckwitz.  ‘De knokkels waarover de huid zich spant als een bolle tent’, ‘ik maak de tijd een platgeslagen vlieg op een pas gewassen raam’, ‘hij gelooft niet dat er in mijn ballpoint ook een kogel zit’. Potverdrie; heel Festina is stil! Zelfs iemand achter me zegt niets.

22: 56 – Wieteke Koolhof.  ‘Zwanger van mezelf’ en ‘zwanger van gedichten’ en van ‘mannen in mijn hoofd die nog geboren moeten worden’. ‘Of zou dit inzicht heten?’ ‘Wij zijn allemaal uit hetzelfde hout en willen ons niet snijden.’ Ehm. ‘je viel uiteen in bossen geel met stukjes.’ Juist.

23:00 – Emma Burns. ‘Achter ieder raam van iedere straat zit leven, ook als er niemand is.’ ‘Wat gebeurt er zonder waakzaamheid?’ Het is een diepgravend avondje aan het worden, zegt iemand achter mij. ‘Een niesbui als orgasme zien, water een religie noemen, al weeskind zijn als je verwekt wordt, wachten en niet weten waarop.’ Er wordt instemmend geknikt.

23:05 – Xander v/d Drift. Deelt mede dat ie van de woningbouw een nieuwe keuken krijgt. Iedereen juicht. ‘Uw voorhuid, zijn mijn zaken niet’, ‘ik ben je moeder niet, en de liefde is geen tankstation.’ ‘
Godver; ik verslik me nu zelf. In de Tonic. Sorry X, dat is omdat er geen Gin in zit. ‘Ik ben benieuwd hoe dat klinkt, alle gulpen tegelijkertijd dicht in heel Nederland.’

23: 09 – Sander roept de namen van alle dichters op, zodat iedereen een publieksstem uit kan brengen, en roept daarna de pauze af.

23:11 – Pauze/juryberaad.

23:12  – Vreemde mensen zetten hun bier op mijn tafel om buiten te gaan roken.

23:14 – Mijn tafel staat vol met bier van mensen die niet aan mijn tafel zitten.

23:15 – Sven Ariaans vraagt of hij misschien een slokje van 1 van mijn biertjes mag.

23:25 – We roken met zijn allen en doen uitgelaten tegen de stadswacht.

23:30 –  We moeten naar binnen.

23:32 – FINALE: Emma Burns, Jim Keulemans en Ellen Deckwits gaan ‘em doen.

23:33 – Emma Burns. ‘Ik deed mijn vest open om te ademen’, ‘kom we gaan naar binnen, daar worden dingen bewaard’. ‘Oh, maar natuurlijk voelde ik wat’, ‘je weet dat dat niet hoeft van mij.’

23:37 – Jim Keulemans. Geeft aan dat ie het over ‘de dood’ heeft omdat er er veel op rijmt. ‘Zittend in zijn oude stoel, mist hij bij hen elk gevoel’. ‘Het kon een schilderij zijn van Ruijschdael, maar dan driedimensionaal’. Dat rijmt ook allemaal. Zijn laatste gedicht is eigenlijk het beste: het gedicht waar ie alles uit geschrapt heeft, zelfs de titel. Het bestaat uit niets en is gepubliceerd op een blanco vel. Hij draagt het heel overtuigend voor. En het rijmt gelukkig niet.

23:42 – Emma is op Boris gaan zitten.

23:43 – Doris drinkt zijn bier op.

23:44 – Ellen Deckwitz.  Heeft een gedicht over octopussen, met geschrokken ogen, waar alle inkt vandaan komt; ‘scharrel-inkt etcetera’. Dat werkt, maar het volgende gedicht krijgt de tent weer intens stil. Ze raakt. Ook; ‘dat de handdoek uit de ring slaat’, ‘dat asfalt onder me brak,’ ‘en de lucht groeit minder’, ‘dat bed dat misschien al gezonken is’. Maar vooral, ‘de dingen die je eigenlijk zeggen wilt, maar’.... en dan de zinnen die ze daarna geluidloos uitspreekt. Damn! Festina maakt wat mee hier!

23:45 – Pauze/juryberaad.

23:50 – Een jongen zegt dat de zwijgend uitgesproken zinnen van Ellen beter waren dan het volledige stiltegedicht van Jim. 'Vrouwen zwijgen altijd beter', zegt een meisje.

23:55 – Het toilet is overbezet.

00:04 – Pim te Bokkel gaat het Juryverslag doen!

00:05 – Sander roept; Jim heeft de publieksprijs gewonnen. En zo kwam ie dus ook in de finale. Hij krijgt een fles wijn die hij met zijn zoon gaat opdrinken.

00:07 – Pim vond het een goede avond. ‘Niks tenenkromends aan’. ‘Freek en Wieteke waren leuk.’ ‘Freek soms een beetje te moeilijk aan het doen.’ ‘Wieteke kon net niet op tegen die andere power-vrouwen.‘
De vader-zoon competitie was intrigerend, zegt Pim.‘Xander had een goeie tankstation-grap’. ‘Ellen en Emma zeer aan elkaar gewaagd; Emma mag wat minder wiegen en Ellen was er he-le-maal.'‘Met al die ballen die je in de lucht wist te houden, ben je de onomstotelijke winnaar van de avond; ELLEN!’

00:11 – Ellen neemt de hoofdprijs prijs in ontvangst en brengt meteen de lelijke vaas terug die ze hier 13 maanden geleden heeft gejat.
Jorrit, de beste barman van Amsterdam zegt dat dat lief is, maar dat er wel 3 mensen om ontslagen zijn.
Sander zegt dat ie ‘em niet terug had gegeven.
Niemand wil dat ding; het is een lelijke vaas.
Ellen geeft ‘em terug en doet haar toegift.

00:20 – Einde Festina, begin van de nacht. Volgende maand zijn we er weer; live! Gegroet, Martijn den Bakker, op internet.