Amsterdam zaterdag 28 januari 2023
HOME     MENU     AGENDA   DE WC DEUR POëZIESLAG INSCHRIJVEN CONTACT

TERUG


Inderdaad. De Festina Poezieslag is in dit nieuwe seizoen verplaatst van de 3e dinsdag van de maand naar de 3e MAANDAG van de maand.

Daarnaast hebben we twee nieuwe juryleden. Ten eerste is dat de oude bekende Erik Jan Harmens. Maar ook hebben we Rick de Leeuw bereid gevonden. Simon Vinkenoog is uiteraard onvervangbaar, maar met deze 2 grote nieuwe namen hopen we het gemis zo veel mogelijk goed te maken. Daarnaast blijven jurylid Sven Ariaans en presentator Sander Meij natuurlijk ook gewoon in de basis staan, dus dichters; U mag. Verslag door: Martijn den Bakker.


Verslag Oktober 2009; de 1e Poezieslag v/h 12e seizoen.


Rick de Leeuw, Erik Jan Harmens, Sven Ariaans, Sander Meij en ondergetekende.

En als dichters; Peter Dammers, Henk van Zijp, Wibo Kosters, Xander van der Drift, Smit, Rob Janson, Menno Dokter, Rolf Viervant, Gita Hacham, Maaike van Steenis en Sander Koolwijk.

Gelukkig is eregast Edith Rignalda er om de jury bij te staan. Zij blijft, zo zei ze vorige maand bij de indrukwekkende Simon Vinkenoog Memorial alhier, gewoon naar de Poezieslagen in Festina Lente komen, omdat we familie zijn. En zo is het."Maar wat doe die rare snuiter van een Rick de Leeuw hier dan?" wordt er gevraagd.
"Die is hier omdat 'ie bekend is." antwoord iemand. Maar dat is niet helemaal waar, want die man met de humoristische kapper heeft al zes publicaties op zjn naam staan en daarmee wint hij het makkelijk van zijn mede-juryleden. En dan hebben we nog niet eens over de 'Kecks' en het theater gehad, dus JA, slaat u de Wikipedia er maar op na.
JAAAA, zegt Simon. Want zo beginnen wij; met Vinkenoog door de speakers op muziek van Spinvis. Ja.

21:30. We lopen nu al uit. En dan moeten we nog beginnen. We zeggen JA tegen de vertraging, JA tegen nog een biertje en JA tegen Sander, die heel hard JA roept omdat hij de presentator is en JA we gaan eerdaags van start.

21:35. Erik Smit mag als eerste en slaat van enthousiasme het catheder knock-out. NEEE, roepen wij. Maar het ding zeigt kansloos ineen.

21:37. Na enkele geritualiseerde herstelwerkzaamheden is het catheder weer in opperste staat van paraatheid gebracht. En na een paar minuten heeft Erik zijn excuses aangeboden. "Vergeef mij mijn duistere geheimen", "lach om het leven, lach om de dood". "De fluisterzachste woorden die ik ken" , "het is een gifslang in mijn mond". Een duidelijke uitleg is het niet, maar we kunnen het altijd nog zien als iets diepgaands over de wankelheid der dingen, denk ik. 

21:40. Rob Janson. Die lijkt volgens een dame op leeftijd aan mijn tafel wel wat op mij... maar daar geloof ik niks van Maaike. "Ik ben een bankje // en onlangs had ik haar eventjes voor mij." Precies. "Geplukt gelul: ze houdt van me // ze houdt niet van me // ze houdt van me // ze houdt niet van me // zie je wel; klavertjes vier brengen helemaal geen geluk." Ook diep.

 21:45. Menno Dokter. "Curt Cobain, Pythagoras, de Zoon de Vader de Heilige Geest, rood datum." Ik ben naakt op bed gaan liggen, een sigaret gaan roken, mijn eigen vet gaan eten." "Ook op een gebroken kruk kan ik nu lopen". Menno is oppervlakkig gezien heel leuk om te zien. Dat helpt. Wat niet helpt, is dat hij dezelfde stem heeft als Boris de Jong; de loensende krullenbol die zijn eigen gedichten tot muziek verkracht. 

 21:50. Rob Viervant. "Je bent net een storm, opwindend en mooi." "Laat morgen voor morgen, laat het maar waaien. Rust maar bij mij, rust maar volledig en rust maar heel vrij." "Het liefst bloed ik langzaam leeg in je bed. Schurend langs mijn naakte lijf dat langzaam leeg loopt." Rob is nergens bang voor.

22:07. Maaike van Steenis. "Hier wordt een aarzeling uitgemolken." Dat klopt wel, want Maaike richt zich uitsluitend op de achterkant van het cafe; ze laat de rest van ons gewoon haar rug zien. "Ze telt de dagen. steeds de zelfde dagen, een verspilling van tijd." "Wie zegt dat ik besta?" "Ik voel je nog, maar kan je niet bereiken." Maaike word het ondankbare onderwerp van haar eigen ironie. "Nu sta ik hier en treur om jou." Precies.

22:11.Peter Dammers. "Het stoplicht staat bijna op rood." "Een misselijke soldaat in camoeflage gooit granaten naar de Hulk die in een telefooncel staat te bellen." De rest versta ik niet, want er wordt te hard gelachen.

22:14. Henk van Zeip. Henk heeft een chihuahua in zijn arm. Of althans, half in zijn borstzak en half op zijn arm. Het eerste wat hij zegt: "ik zou wel willen worden, een olifant". Maar... "zijn slurf is te kort". Ja. Henk moet er gelukkig zelf ook om lachen. En Henk zegt in een ander gedicht dat 'ie sinds hij zijn hondje heeft, niet langer meer de lelijkste is thuis. Dus met Henk komt het wel goed.

22:19. Xander van der Drift. "Dirk Scheringa; zo ontzettend niet gewoon gebleven." Nou, da's er uit."Heroine dient bewaard tot het allerlaatste, deze speuk in Delfstblauw naast een foto van haar tiran." "Dumpt ze haar brokken in mijn schoot." "Te veel sherry." "Pijn gaat nooit voorbij." "Ik ken de inhoud van je koelkast, je gordijnen van de binnenkant." Xander schrijft gedichten waardoor ik een gesprek met hem wil voeren. 

22:22. Sander Koolwijk. Doet op de valreep toch maar mee. "Ik heb mijn eetgewoontes aangepast // in een voorraadkast is het moeilijk zaaien". "Ik ben de ober van dit huis // wat ik verwacht ligt op een dienblad klaar." "Ik ben bang voor Parkinson, maar met het staatslot aan de muur zal ik mijn schuld kunnen afkopen als dat nodig is." "Ik negeer signalen van remise; in de strijd wordt er geen band gemeedt." "Er streven muizen van de honger; als ik poes at, zou het aanrecht een bende zijn." Sjezus.... Sluiten we daar de 1e ronde mee af?

22:23 Ja dus. Bier dan maar. En gezeik in de gracht. Er staat een ex-junk met een chihuahua te praten. "Ook als ik 'em niet zou kennen, zou ik Koolwijk de beste vinden" hoor ik iemand zeggen. Misschien ben ik het zelf. Misschien is het Rick de Leeuw; die liep ooit een marathon in Berlijn.

22:53. De 2e ronde. Wie gaan er door? Nou: Rolf Viervant, Xander van der Drift, Sander Koolwijk, Henk van Zeip en Peter Dammers gaan door. Weet u dat ook weer.

22:55. Rolf Viervant sloopt in zijn opkomst de lamp van het catheder. Respect voor catheders is kennelijk niet meer van deze tijd. Wat zou Freek de Jonge daar van vinden? "Steeds iets verder van de aarde, de hemel steeds iets verder vol" zegt Rolf. "Geen geloof, laat het verleden, laat het slechts een toren blijven." Vandaar dus. "De tijd die blijft komen, brengt altijd hetzelfde." Misschien was het geen spaarlamp, who gives a fuck?

 22:59. Xander van der Drift. "Wie is de gek? Zijn leven uit een binnenzak gehaald, door een vreemdeling voorgelezen." "10 minuten beroemd; de minimale ondergrens." "Zeil steentjes over water heen, mooi zo'n geluksarchief." "arrogant als een magneet", "ik blijf waar ik ben." Xander is altijd een beetje fragmentarisch. "ik mijn fiets vast zet en later weer los maak." Zie je? "Jaren later, oog in oog met het dak waar we onder lagen".

 23:04. Sander Koolwijk. "Als ik opsta wil ik alles terugvinden; als ik slapen ga ruim ik alles op." "De kinderen op het balkon hebben winterjassen aan."  "Ik zie de zee weer voor het eerst." "Je hoeft niet naar de maan om de wereld lief te hebben, als je heel goed kijkt zie je daarachter Afrika liggen." 

23:08. Henk van Zeip, ofwel "Zeipie" zoals we hem nu mogen nomen. Vraagt aan Sander Meij of 'ie dezelfde gedichten van de 1e ronde in een andere volgorde mag doen. Dat doet 'ie uiteindelijk niet. "ik neem nooit een hele big meer, maar een onsie tegelijk." "ik zoek dan maar een plekkie, aan de kant van de rivier. zo zit ik dan te sporten, met een biertje aan mijn zei. Oh een potje sporten; da's zo goed voor mij." Henk doet ook een 'schunnige', da's een beetje ongemakkelijk; we lachen maar. Met "onze togus in het zand".

23:14. Peter Dammers. De Caravaggio-gedichten gaat 'ie doen, want die heeft 'ie en Caravaggio was een heel intrigerende figuur. "Een koppige strijd met de strop" enzo, en "Waar ben je verdwenen Michele?" "heb je gebeden in stilte, Michele, op het schavot voort je beul?"... Ik moet misschien even uitlegggen dat Peter nu voordraagt uit naam van een model van de schilder Caravaggio, die u waarschijnlijk beter kent als Michelangelo Merisi. Maar, dat u dus niet denkt dat Peter graag een vrouwelijk model ten tijde van de Renaissance zou willen zijn ofzo. Afin.

23:19. Pauze. Straks de finale. Eerst de zijspiegel van een bovengemiddelde middenklasser ontdoen.

23:26. Zinloos geweld lucht enorm op, zo blijkt. Ja, sommige mensen dichten uit naam van een decennia-dood model, anderen molesteren een catheder... Het zijn roerige tijden, mensen. Daar kunnen we niet gewoon onder blijven, ook niet als we dat wel willen, of de norm het van ons verlangt. Soms moeten de gordijnen er gewoon af. Of, zoals ik het een echte dichter net hoorde zeggen; 'het leven is het debiele zusje van de dood.' en ik mag hopen dat 'ie dat weet omdat 'ie uit ervaring spreekt, maar ik betwijfel dat hij zo'n zusje heeft. Overigens doet Rick de Leeuw straks het juryverslag - over ervaring gesproken. 

23:47. Wat me opvalt op dit soort avonden, als de poezie niet zo heel goed is, is dat het zichzelf totaal niet kan relativeren. Terwijl ik het dat wel gun, blijft het uit. Ik krijg er altijd enorme zin van om met een fles whiskey en genoeg sigaretten naar Tom Waits, Neil Young, Janis Joplin, Leonard Cohen, Eels, Nick Cave en honderd anderen indrukwekkende personages te luisteren - naar dingen die wel goed zijn en daadwerkelijk iets met me doen - en dan zo onverzadigbaar dat het alweer licht wordt als ik er net een beetje lekker in begin te komen. Misschien ligt dat aan mij, maar het moet dus nog.

 23:54. Rolf Vierhout en Xander van der Drift staan in de finale.

23:58. Rolf Vierhout. "je rug is warme gevulde speculaas."... "Je borsten zijn zoete zachte soesjes."  Pim (te Bokkel, red.) staat in het publiek en zegt spottend zwoel 'geil' - daar wordt het dus beter van. Rolf heeft iets met meisjes. Hij doet een gedicht over alle soorten meisjes. Je kunt wel raden dat er straks een leuke punchline komt... "meisjes... op een racefiets, meisjes in een joggingsbroek, meisjes met kutjes en tietjes, en"  ehm... "meisjes zijn lastig... " wacht effe... "meisjes, ik wil alle meisjes voor altijd kapot maken, nee, jaa!!!!, ik wil, hun hoofden op de tafels slaan. alles wat dicht is openrijten en alles wat open is dicht plamuren... en dan heel zacht hun keel dicht knijpen" ... "dus meisjes" ... "met jullie borstjes en kutjes, geef me toch een heel klein beetje liefde, ik geef je er zo veel voor terug."  Nou, as far as punchlines and romantic endeavours go... thanks, but no thanks.

00:03. X. v.d. Drift. Heeft 'ie bij deze een goede artiestennaam. "Ik ging ook voetballen" zegt X. "Madonna zegt 'express yourself', ik zeg 'moeten we nou alles delen?'" "Ons afscheid waar ik niet bij mocht zijn. Of ik het zag aankomen? Ja; nu wel." "Zegt mijn neefje; 'zeekoeien eten gras', zomaar uit het niets. Sommige uitspraken kunnen zonder sterk water."

00:09. "Was dit de finale... echt?" vraagt iemand aan mijn tafel. "Ja, dat was het" zeg ik.

00:11. Ik kom misschien een beetje cynisch over, maar dat is omdat ik eigenlijk zo'n positieve jongen ben. Iemand had het kunnen zeggen. Niemand zei het. 

00:26. "De winnaar moet nog komen" hoor ik iemand zeggen. En da's waar. "Als de X die wijn wint, ga ik heroine scoren." Er worden hier nogal rare dingen. Die aparte regelafbreking is om te laten zien dat ik heus wel een dichter. Ik vond Sander Koolwijk.

00:29. Ik verveel me. Ik ga even storen door bier te bestellen terwijl Rick en Sander het woord willen nemen. En dan zeg ik iets stoms over een chihuahua die een kleintje bier wilde bestellen ofzo.

00:30.Het werd een kleintje jenever.

00:31. Rick de Leeuw! Hij is schoor. da's al sexy. Hij dankt Edith. Da's al lief. Hij zegt 'warm bad', da's al een begin. 

00:34. Sander Meij neemt het even over en geeft de publieksprijf aan Rolf. 

00:34:12. Rick de Leeuw dankt voor de intermissie en zegt iets over een fles wijn.

00:34:54. Rick de Leeuw: "ik zet de koffie op. Zo ben ik. Ik zet de koffie. En het eerste wat je krijgt is de geur. En dat is het! De eerste ronde beloofde veel. In de eerste ronde gebeurde er ook veel. Menno: de 1e keer dat je met een schore stem schreeuwde, kwam er stilte in het publiek; dat was het 1e mooie moment van de avond! Neem een slok! Die slok is je beloning voor dat mooie moment. Seipie, ik vond het reden genoeg om blij te zijn in de 1e ronde. Peter, we hebben gelachen, de guacemole, de kotsende marinier, al die manieren om groen te vertellen zonder groen te benoemen. Het beloofde zo veel, maar het gebeurde net niet. Het gebeurde bij niemand niet. Sander Koolwijk, die teruggetrokken houding... 'het voelen van de speren', het zat er in, maar het had niet die drive, die ehm... moeilijk. Sven hier! Ik ben een keer naar Kane geweest, ze hebben alles, charisma, podium, personality, maar ze eindigden uiteindelijk met een cover van the Kinks. En dat is eigenlijk wat ik bij de hele jury voelde. Rolf, je presence prachtig. Je overtuigingskracht, schitterend. Je doet het met een verve... maar het gebeurde weer net niet. Je hebt goud in handen, maar wees in de tekst, ja, ontwikkel je hierin. Dankje. Dat maakt eigenlijk, dat de winnaar voor ons, en de winnaar voor ons allemaal... Xander van der Drift is. 'Ik voel me een graf, volgepist tot aan de rand' - dat zijn zinnen die de jury vrolijk maakt. Goddverdomme; ik krijgt er nog kippevel van, kijk maar, zoals X met dat dak inzoomde op Google Earth op een verhaal uit zijn verleden. Je woonde nabij Parijs."

00:42. En zo heeft X. v.d. Drift eindelijk gewonnen. Ik gun het hem. En ik gun alle dichters een Rick de Leeuw; onbegrijpelijk maar het klinkt mooi.

00:50. ikkes bewaak de boel!!!! Mwahahahahahaha! Da's zo ongelovelijk dom van die nare Matijn die denkt dat hij tof is met z'n tattoo's en zijn bril en z'n hoofd en z'n gedoe en z'n ADHD. Pfffffffffff, natte wind die gozer en lelijk en ik ben het niet met hem eens. POTJAN!!!! 

00:51. En zo is het: Giel; porno.... Familie ook. Vroeger dronken ze aftershave. Tenminste dat zei die man met die chihuahua net. 

00:52. Tot volgende maand. Ik stap over op Old Spice want ik mag hier maar 1 drankje tegelijk bestellen voor deze noeste arbeid…  Ik ga naar Rick de Leeuw luisteren. Ik maak me vrij. Er is blauw genoeg, maar weinig tijd.

Lieve kussen, dames.

Martijn den Bakker.