Amsterdam zaterdag 28 januari 2023
HOME     MENU     AGENDA   DE WC DEUR POëZIESLAG INSCHRIJVEN CONTACT

TERUG


Ik zeg het meteen maar even: bij elk gedicht dat over sneeuw gaat, bestel ik zes Jagermeister.

Vandaag is het de kortste dag van het jaar, het ziet er hier binnen veel te knus uit, iedereen doet ineens vrolijk saamhorig en na mijn 28 poolexpedities is er sowieso niemand meer die mij iets nieuws gaat vertellen over sneeuw - niet over het licht, niet over de stilte, niet over de lucht, of de adem die zo mooi, en geen woord over de dwarrel en al helemaal niets over de fucking NS want die falen als het niet sneeuwt eveneens en ik wil het gewoon allemaal niet horen omdat ik aan mijn eigen bevlokte herinneringen meer dan genoeg heb en wie niet? Dus dat. En laten we beginnen.


Poezieslag December 2009, 12e seizoen.

 

21:02 - Ja, mensen, de sfeer zit er lekker in, roept Sander. En dat is zo. Gelukkig, zo deelt hij ons op onnavolgbare wijze mede, zijn er een hoop dichters niet bij ivm 'de omstandigheden'. Die zijn er natuurlijk altijd, omstandigheden, maar dit keer ben ik ze dankbaar.

 21:05 - Sonja Meershoek mag beginnen."Hey worden wij niet meer verkracht?" roept zij teleurgesteld haar berover na.Het publiek kan er wel om lachen.

21:09 - Iemand uit Nijmegen doet ook iets met poezie. Maar ik mis het allemaal even, want mijn internet-connectie ligt er uit. Zou dat soms ook door de omstandigheden komen? Kan iets wat draadloos is bevriezen? Dat zouden we de NS eens moeten vragen. God; die beloven voor volgende jaar gewoon WIFi in de coupe... Je kunt je er alleen maar zorgen over maken.

21:11 - 'Het volgende gedicht heet Heimwee. Ik weet; heimwee is een verboden woord in de poezie...' zegt onze man uit Nijmegen. Waarom 'ie het dan toch in een titel denkt te moeten verwerken, is mij een raadsel, maar wellicht dat dat ook weer door de omstandigheden komt. En verhip: dat komt het.

21:13 - Albert Bobbeldijk. 'Ivana begiet haar stem met liters honingthee', 'skeletten die door mijn vriendin worden opgevangen'. Nou Albert, ik ontvang weer internet. Dat komt; Ik heb zojuist mijn draadloze internetconnectie ontdooid. Handmatig, moet je weten. Met een aansteker. En nu werkt alles weer. En als je wilt, Albert, ontdooi ik straks handmatig de weg naar Purmerend, gewoon omdat ik je een warm hart toedraag, en omdat de wegen eveneens zo draadloos zijn. 

21:17 - Peter Dammers. Die gaat gedichten doen over kleuren, zonder dat die kleuren genoemd gaan worden, zegt 'ie...

21:18 - Zo'n intro vind ik eigenlijk ook wel 6 Jagermeister waard. Ober?

21:21 - Pauze. Roken. 

21:53 - Fucking vriesvak! Ik had van de andere deelnemers in de 1e ronde ook wat mooie dingen staan, mooier nog dan de gedichten zelf kan ik wel zeggen al is dat niets om trots op te zijn, maar het internet klapte er op het moment van publicatie wederom uit, dus nu is alles weg. Mijn excuses. Wat belangrijk is om te weten, is dat ik door de ondergesneeuwde dichters 36 Jagereister heb mogen bestellen - dat het een troost mag zijn.

21:55 - Pauze. Ik ga een peuk roken. En een kabel spannen, in naam van de dichters die verloren zijn gegaan in het oneindige wit van de Marlboro-country.

22:05 - Ruud Poppelaars, Peter Dammers , Albert Bobbeldijk en Eddy Warmerdan gaan door op een hobbelpaard.22:06 - Tweede ronde. 

 22:07 - Ruud Poppelaars. Zegt iets in het Frans en heeft het over bevroren gras. 'Frois gras!' zegt mijn tafelgenoot C. Maar nee. Niet volgens Ruud.  'De zee bestond nog niet' zegt Ruud, 'de zee was in gedachten.' Ruud heeft een modieus brilmontuur, valt mij op. Rood. 'Dit hart dat niet kan ontsnappen uit sleutels en jaarringen.' Zegt Ruud. Ruud moet een hoop.

22:12 - Peter Dammers. Zegt ergens in zijn eerste gedicht 'mijn druppelende capuchon'... hij zei nog wel meer, en het leek op de kleur grijs, maar ik vraag me de hele tijd af hoe een capuchon druppelt. 'Mijn 2e gedicht heet 'Mank'. Dat eindigt met plas. 

22:15 - Albert Bobbeldijk. "Zoek een camping voor je spijt." Daar hou ik wel van. Campings! "De veerdienst heeft een duik genomen", "stans in je nek, de bingo-uitslag." De sfeer die Albert op weet te roepen doet mij ergens naar verlangen. Een paskamermoord ofzo. Maar dan bij -10.  Deze hele avond, eigenlijk. Gewoon al die dichters de gracht in en dan bij wijze van hulp over ze heen zeiken. 

22:20 - Eddie Warmerdam. Doet ook iets over de zee. De zee is erg populair vanavond. "Er broeit niets, zelfs geen oppervlakkig verlangen." Vandaar dus. Eddie doet daarna nog iets met een ABAB-schema, over 'elven' en 'reeds verloren keuzes' en 'woorden die met elkaar spelen' en 'hoe alles er toe doet' en 'de echo van het licht' of 'een laatste oogopslag'. Het is een tsunami van onkunde. "We zijn voorbij de laatste zin" zegt Eddie. Laat maar komen, Ed.

22:24 - Overeenkomstig de kortste dag is dit tevens de kortste Poezieslag van dit seizoen, dat kan niet anders, maar daarmee zou ik geenszins willen insinueren dat het ook de beste is. Dat heeft niets met mijn humeur te maken, of mijn gebrekkige internet-connectie, en ook niet met de nog steeds niet afgeleverde hoeveelheid Jagermeister... Misschien komt het omdat ik een ruime week geleden in Tivoli, Utrecht, naar het NK-Poetryslam stond te kijken. Of omdat ik een lekke band heb. Of omdat mijn konijn me niet meer aankijkt, de bussen niet meer terug willen, of de geiten die geruimd, of de sloten niet bevriezen, of het vermiste Zeilmeisje dat opdook in de Antillen en zei van 'ik dacht van weet je, ik bedoel, ik heb zo'n gevoel van, zeilen is zeg maar echt mijn ding'... Ik weet het ook niet, maar het zal iets met de omstandigheden, mensen. En waarom ook niet.

22:30 - De meesten van de ondergesneeuwde dichters zijn alweer vertrokken, maar het publiek, dat zich vrijwillig heeft in laten vriezen, maakt er het beste van. 

22:57 - Jawel; we schaatsen het wak der finalisten in; Albert, Peter en Sonja gaan door.

22:58 - Peter Dammers. 'Nog 1 kleur-gedicht dan maar' zegt Peter. Het hoeft natuurlijk niet, Peter, maar als je zo graag wilt...

23:02 - Albert Bobbeldijk. Effe snel; 'jezus-klant',  'en dan die grimas weer', 'wie-ben-ik-panels uitgekickt...' 'ga op reis in je depressie', 'volg het plaveisel van afgestoten donornieren', 'ga Dr. Bibber halen'... we hebben al de hele avond maar 1 winnaar. 

23:04 - ik geniet van meer meer kilheid dan er buiten is. De Bobbeldijk eet kruiend ijs. En daarmee bedoel ik niet "het draaien van het wiekenkruis van een windmolen zodat het 'in de wind' staat gericht".

23:05 -  Sonja, is al weg. Opgegaan in de sneeuwstorm. Ondergedoken in de gracht. Alles wit. Tot 0 graden Celsius concessies gedaan en nu nergens meer te bekennen.

23:20 - Rick de Leeuw neemt het woord voor het Juryrapport. Hij spreekt over een bijzondere avond. Amsterdam zat vol sneeuw, terwijl hij eigenlijk ergens anders wilde zijn. Namelijk; thuis, ergens eind 18e eeuw, middenin Beethoven. Maar toch is hij blij dat 'ie vanavond hier was - vooral door het publiek. Het publiek, zegt Rick, was vanavond ongelovelijk goed! "Zonder jullie is er niemand - hulde aan het publiek! Was het een slechte avond? Neeeeee! De verschillen waren groot. De poezie die niet door ging naar de volgende ronde, zat vol poezie die niet door ging naar de volgende ronde. Ik vind het echt zonde van Sonja, dat zij dacht daar bij te horen, en al weg is en vertrokken. Postuum is het niet, maar deze fles staat hier voor haar."

23:24 - De prijs voor de beste zin gaat naar Eddy Warmerdan; 'de geur van verbrande neusharen -zo dichtbij'...

23:25 - Rick gaat ververd: "wie heeft nou de finale gewonnen? De man die de 1e, 2e en 3e ronde gewonnen heeft en die ik vanaf nu graag Dr. Bibber zou willen noemen; Albert Bobbeldijk!"

23:31 - Albert Bobbeldijk doet een toegift. Hij doet Longface, de lieveling van het publiek vanaf de 1e ronde.

23:42 - Rick de Leeuw schreeuwt om een fles Southern Comfort en ik eis behalve een betere internet-connectie mijn Jagermeisters op en daarna trek ik naar het Noorden. Tot volgende maand.
 

Jury: Rick de Leeuw, Erik Jan Harmens & Sven Ariaans, gastheer Sander Meij , verslag: Martijn den Bakker.