Amsterdam zaterdag 28 januari 2023
HOME     MENU     AGENDA   DE WC DEUR POëZIESLAG INSCHRIJVEN CONTACT

TERUG


Na een tijdelijk ziekteverzuim is de Festina Lente Poezieslag terug. En ja, zelfs de dichters zijn beter. Nu maar hopen dat het ijs dit keer wel dik genoeg is...
Poezieslag Februari 2010, 12e seizoen

Jury: Rick de Leeuw, Erik Jan Harmens & Pim te Bokkel, gastheer Sander Meij , verslag: Martijn den Bakker.

20:39 - Er wordt hier al gesproken over een 'camping-gevoel'. Kennelijk houdt dat in dat alle stoelen gewoon voor het meenemen zijn, dus we doen het verslag staand en mijn tafeldame hurkt. Van tafel!

20:45 - De begeleidende intro van Simon is zoek, maar er ontbreken deze avond wel meer vaste bestanddelen, dus we gaan gewoon beginnen.

20: 47 -We mogen na afloop onze telefoon's weer aan zetten; die shit is lex neffel master ouwe!

20:50 - Jorgen begint. 'Strooi mijn as niet in de golven, nu de zee nog zuiver is.' Juist. Jorgen gooit na afloop van zijn 2e gedicht met propjes en zet daarna een jagersmutsje op. 'Kras je nagels in mijn darmen.' ... Jorgen zegt dat 'ie zijn gedichten nooit toelicht, maar dit keer maakt ie gelukkig een uitzondering: altijd als 'ie ergens langs loopt, denkt 'ie namelijk aan 1 van zijn eigen gedichten. Het is een hommage aan Rick de Leeuw, die ooit iets met Anna Enquist had, toen er nog ijs lag ofzo. Weet ik veel.

20:53 - Man en Prins. Da's een duo. De ene heeft een gitaar en de ander een bril met een colbert en een schorre stem. De gitaar versta ik prima, de bril iets minder. De bril is niet bang, want die heeft niets te verliezen. Je zou denken dat dat tot vrolijkheid zou stemmen, hoewel... zo klinkt de gitaar dan weer niet. Maar toch; de stem houdt van zijn leven, omdat het 1 groot risico is. Althans, dat zegt de stem. En iets met een 'briesende, kolkende massa' en 'dat ben ik... ik... en nog eens IK'.  Slotakkord. Prima.

20:57 - Gerben de Ruiter. Die ken ik van Facebook. Hij begint meteen met een gedicht voor Trotski. Leon Trotski (Russisch: Лев Троцкий, Lev Trotski), eigenlijk Lev Davidovitsj Bronstein, (Russisch: Лев Давидович Бронштейн) (Janowka (Oekraïne), 7 november 1879Coyoacán (zuiden van Mexico-stad), 21 augustus 1940) was een Russisch revolutionair en politicus die bekendheid kreeg als een van de belangrijkste gezichten van de Russische Revolutie.
Van het gedicht heb ik verder weinig mee gekregen en van het 2e gedicht dat uit 2 delen bestaat krijg ik ook niet alles mee, omdat er voor het 2e deel geen tijd meer is. Soms is internet lang zo handig niet.

21:01 - Max Lerou. Kijk nou; Max rockt de PLO-sjaal nog - dat kan aan het weer liggen. 'Zwarte Tonnie, een paaldichteres uit Urk...' 'Aangebroken is nu echt de tijd, van spierballen rollen in de etalage.' 'Nog eenmaal draaien zij om de as van hun wereld', 'en zo het publiek een beetje meewerkt, smelt massa tot kern'. Max is al lang een vaste waarde, dat weet 'ie best, dan maakt zo'n sjaal ook niets meer uit.

21:04 - Justin. 'Soms weten we waarom, waarom schaduwen elkaar kruisen, maar niemand weet wanneer ze komen en ook weer gaan.' Juist. Gelukkig gaat 'ie daarna over tot de orde van de dag door zijn eigen geboorte in mime na te spelen en wij nemen alles dankbaar in ons 'op op observeer'. 

21:09 - Pauze.

21:21 - Jean-Luc. Ja, ik noem iedereen bij zijn voornaam (al dan niet de juiste), dus ook Jean-Luc en Jean-Luc komt uit Leuven. Ik weet niet of iedereen daar zo spreekt, maar ik versta Jean-Luc voor geen meter. Ik laat mij vertellen dat 'ie een gedicht doet over een taal waarin iedere spatie zo veel zegt als 'ik hou van jou, schat'. Dat lijkt me dan een mooie taal.

21:25 - Frank. Frank is communicatie-adviseur en hij doet een thema-nummer. 'Stumpers en gevallen sterren... holle vaten en miskend talent... hebben daar een happy end - Welkom bij De Slegte'. En zo gaat dat dan nog even ambitie-verpletterend door en het publiek koopt het. Een ander gedicht begint met 'als jij gewoon gestikt was in je allereerste leugen'... De zelfspot van Frank werkt heel goed.

21:30 - Lenneart.  Lennart houdt zijn muts op en is blijkbaar ook heel erg gehecht aan rijmschema's en cliche's als 'schoonheid van eenzaamheid', 'ongenaakbaar verlangen', 'ware mogelijkheid', 'meanderende papieren' en 'ongeboren liefde' enzo...Ik niet en volgens  mij het publiek evenmin.

21:33 -Hans. Hans wil graag dat we allemaal aardig zijn voor elkaar. Ander keertje Hans. 

21:36 - Erwin. Godsamme.... Daar gaan we weer: 100 km p/uur natuurlijk met 100.00 kwinkslagen per minuut: die man is nooit te citeren. Ik wil een stagiaire! Hoor je me, Felix? Een stagiaire wil ik! "Handen af van de bijstandsvrouw!" roept Erwin. En daarna ben ik gaan luisteren met een fijne lach op mijn stenokop, want ik vond Erwin vooral heel goed in de vorm van Erwin die Erwin nadeed. 

21:41 - Pauze. Sven een kus geven.

21:58 - 2e ronde: Max met sjaal. Ik neem wel een vinger. Ietsisme. Ik geloof toch zeker omdat het er is? Ja, en Pomgedichten.nl is er ook en ook daar heeft Max een gedichtje over. En iets over het koningshuis. En de zee, maar goed die is van iedereen.

 22:03 - Justin - Logos is zijn artiestennaam, maar hij is al lichtjaren onderweg, dus dat is vanzelfsprekend. Zo is hij is 'omhuld door een deken van aantrekkingskracht' en doet 'ie aan  'buitenaardse seks', want 'hij verwacht iets prachtigs, het is immers volle maan'. Ja mensen, zijn gedicht uit hoofde van een vibrator doet het bijzonder goed bij het publiek!

22:07 - Jean-Luc. De Belg. Hij heeft een kleurloze Mart Smeets trui aan, en dat geeft niet want de Belgen hebben het ook niet makkelijk momenteel, maar Jean-Luc is wederom niet te verstaan; hij gaat ontzettend snel, is niet erg luid en klinkt heel Vlaams. En dat spijt me enorm, want ik ben een sucker voor het Vlaams. Goedele doet het bij mij altijd en op Sarah Bettens, Herman Brusselmans en Madam Cleisters ben ik -puur door stem- ook al 1000 keer verliefd geworden en het is dat ze alle vier lesbisch zijn anders was ik daar al lang gaan wonen, maar daar heeft Jean-Luc natuurlijk geen flikker aan, want op deze manier hebben wij dus niets aan mij en dat komt door Jean-Luc en dat is jammer voor Jean-Luc want ik denk dat Jean-Luc eigenlijk heel erg goed is, ware het niet: onverstaanbaar.   

22:11 - Erwin Mulder. "Mezelf liefhebben als merkwaardige naaste". "Zoek een vrouw die de liefde lief heeft". "Eerst ontsporen dan verder lullen", "zeg, het klinkt misschien duister, maar mag ik uw anus likken?" Ik was altijd al een fan, maar het lijkt er nu toch op dat de homo-Barbie uit de jaren '50 dit keer goede kansen maakt op de overwinning; het publiek en de jury lachen gretig om zijn grappen

22:17 - Gerben. Die gooit het even over een andere boeg. 'Hij ruikt ons vanaf de horizon, die snuffelende rioolrat.'"ik geloof in contouren verzopen in de zon", 'tot mannen van zotheid brullen om meer, veel meer; ik geloof in haar marmeren lijf' , 'als de bloem van het kwaad, ik geloof in de lucht'. Aan deze zinnen zou je het niet zien, maar Gerben draagt hier op indrukwekkend wijze een heel indrukwekkend gedicht voor. En zo is het. 

22:23 - Pauze. 

22:44 - Het schijnt zo te zijn dat er vanavond geen vrouwen mee doen.

22:48 - Vrouwen of niet: finale!

22:49 - Erwin Mulder. Tuurlijk! Het gedicht 'stoere dichter' behandel ik even niet, maar dat hoeft ook niet want Erwin staat te jongleren met <2385 A4-tjes, kijkt soms smalend na afloop van een gedichtje, afhankelijk van het resulataat natuurlijk, en weet zich bewust van de dingen die nooit zijn gebeurd. 4 minuten later haalt Erwin adem om dit te bewijzen. Dit was het publiek waar Freek de jonge van droomt. En Erwin weet het.

22:54 - Jean-Luc!  Dacht ik het niet!

23:00 - Ik ben d'r voor gaan staan en heb er van genoten, maar nog kan ik niks reproduceren; Jean-Luc draagt zelfvoldaan als in de vorige ronde 3 a 4 minuten onverdroten voort, uit het blote hoofd... bijna verveeld, als een leraar die voor de vierentwintigmiljoenste keer dezelfde 36 limericks achter elkaar door het klaslokaal heen jaagt - ons in verbijstering achter latend - en dat was het dan: morgen SO. Of de kat krabt de krullen. Wel goed. Ook knap. Maar... verdacht. Ik ga niet in Belgie wonen.

23:10 - Pauze. 

23:13 - Scotland Yard is er ook.

23:21 -Sander deelt even de publieksprijs uit en 'deze fles wijn met de dubieuze naam Bushman terwijl die uit Frankrijk komt, gaat naar Erwin Mulderrrrrrrrrrrrrrrr'. 

23:22 - Prachtig. Erwin doet de toegift straks. Ook mooi.

23:23 - Erik Jan Harmens: jury-verslag. 

23:24 - "Vanaf ronde 2 waren we zwaar onder de indruk van de poezie. Ronde 2 was zelfs beter dan ronde drie. We waren heel gelukkig. Max Lerou was bruut en teder tegelijk. Justin had een enorme flow van space in me shuttle als ik door de ruimte vaar, en Gerben was zwaar, de tragedie van de separeer, ik hou heel erg van country-music, the rubber room, die van 'haar laatste pand doen tarsen knanden'. Nouja, Erwin Mulder dan, van de flits-samples. Hou je van Madonna, let goed op. Bij Jean-Luc ging alles over lippen. Shit. Cupido kan niet tippen. Hij deed alles foutloos uit het hoofd. Het ging maar door. Eigenlijk is Jean een wonder geweest. Erwin was geweldig, echt fantastisch. Maar om Jean konden we echt niet heen, we hebben zoiets nog nooit gezien in Festina: hij is de winnaar!"

23:31 - Jean-Luc doet iets toepasselijks voor Nederland. En als je wilt weten wat, raad ik je aan in Juni naar de jaarfinale te komen, want dan staat 'ie daar op de brug te wachten. Gefeliciteerd Jean-Luc!

23:40 - Het vriest weer behoorlijk. Dank en lieve kussen allemaal. Tot snel!

 

18-02-2010 // 13:19 - Update: "Hallo Felix, het was me een avondje wel in je gezellige slijterij. Alleen ben ik een winnaar zonder naam tenzij 'Jean-Luc, de Belg'. Zo verzilver ik natuurlijk geen naamsbekendheid of bezoekjes aan mijn website. Is het ergens mogelijk mijn naam namelijk 'Jean Loecks' te vermelden? Tot op de brug of tot slams, met vriendelijke groeten, Jean."

18-02-2010 // 13:22 - Jean: bij deze!

19-02-2010 // 00:58 - Update 2: "Hallo Felix, dank je voor je snelle reactie, maar - driewerf helaas: mijn naam is "Jean Loeckx". Met een zo je wil een zoen of analfabetisch kruisje of een "x" er achteraan. En je weet dat dat er in het internetse echt wel toe doet. Vriendelijke groeten, Jean."

19-02-2010 // 01:01 - Inderdaad, Jean die X doet er toe. Excuus en bij deze een X!